معرفی ملیله کاری اصفهان

 

ملیله کاری اصفهان

تاریخچه ملیله ­کاری (Filigree)

در ابتدای معرفی ملیله کاری اصفهان به قدمت و پیشینه آن و هنر ملیله کاری میپردازیم. کهن­ترین اشیای کشف شدۀ ملیلۀ ایران، ۵۵۰ تا ۳۳۰ سال قبل از میلاد، به دورۀ هخامنشیان برمی­گردد. اکتشافات باستان­شناسان در «دورا اروپوس» نشان دهندۀ این واقعیت است که طی سال­های ۳۳۰ تا ۲۲۴ قبل از میلاد مسیح نیز، ساخت مصنوعات ملیله در ایران رواج زیادی داشته است. در کاوش­های باستان­شناسی در مناطقی در ایران نظیر همدان، شوش و گنجینۀ جیحون، آثار کشف شده، وجود ملیله­ کاری و مهارت صنعتگران استادکار ملیله در ایران، پیش از میلاد را نشان می­دهد.

در کتاب «شاهکار هنر ایران» پروفسور «آرتور اپهام پوپ»، ضمن اشاره به زرگری و نقره ­کاری در سال­های بعد از ظهور اسلام، به تعدادی آثار ملیله در منطقۀ «ری» که متعلق به قرن ۱۲ میلاد است، اشاره دارد. چون بیشتر اشیاء ملیلۀ ایران از جنس طلا و نقره بوده، در گذشته به دلیل استفاده مجدد از فلز آن، آنها را ذوب می­کرده­اند و متأسفانه به همین خاطر، نمونه­ های زیادی از آن آثار، اکنون از بین رفته و در دسترس ما نیست و تنها از دوران قاجاریه به این طرف،  تعدادی سر قلیان، گیرۀ استکان یا سینی در سایزهای مختلف، سینه­ریز و گوشواره باقی مانده که بخشی از آنها در موزه­های داخلی و خارجی و برخی دیگر در کلکسیون­های خصوصی و خانوادگی و نزد خانواده­ها نگهداری می­شوند.

امروزه، ملیله ­کاری بیشتر در شهرهای زنجان، اصفهان، تبریز و تهران گسترش و رواج دارد.در ادامه معرفی ملیله کاری اصفهان به تعریف ملیله سازی می پردازیم.

 

برای مشاهده و خرید ظروف ملیله از فروشگاه صنایع دستی پارسیان اصفهان در انواع مختلف وارد شوید.

 

ملیله سازی ( Filigree Making )

ملیله سازی عبارت است از ساخت ظروف و وسایل تزیینی نقره است که از کنار هم قرار گرفتن تعداد بسیارزیادی مفتول نقره در قالب ریز نقش هایی چون اشک، جغه، برگ، پیچک ، ترمه و غنچه به دست می آید. ملیله سازی یکی از برجسته ترین و در عین حال ظریف ترین صنایع فلزی ایران می باشد که وام دار هنرمندانی است که با ابزارهای بسیارساده با حوصله فراوان به خلق آثاری ارزشمند مبادرت ورزیده اند .

ملیله سازی سابقه ای دیرینه دارد ، پروفسور پوپ نیز به آثاری از ملیله متعلق به قرن ۱۲ م اشاره کرده است .ملیله کاری تا قبل از دوره پهلوی به عنوان هنر بومی زنجان در این شهر معمول بوده است . منتها در زمان حکومت رضا خان با مهاجرت تعدادی از هنرمندان این شهر به تهران و اصفهان در سایر نقاط کشور نیز رواج می گیرد . برای تهیه نوار ملیله، نقره با عیار ۱۰۰ را پس از ذوب کردن به صورت مفتول در می آورند سپس ان را حرارت می دهند و از میان دستگاه نورد عبور می دهند. عمل حدیده کردن را تا بدست آمدن ضخامت مورد نظر ادامه می دهند که به آن نوار ملیله می گویند .

ملیله ساز بعد از تهیه قالبی که به شکل محصول مورد نظر است قالب را روی یک صفحه مسی قرار داده و تمام سطح آن را موم اندود می کنندسپس نواری را که پهنایی بیش از نوار ملیله دارد در اطراف قالب می گذارند تا شکل قالب را به خود گرفته و در موم فرو رود . بعد ازاین مرحله به وسیله پنس پیچ های ملیله را متناسب با طرح مورد نظر با دقت در کنار هم می چینند.  پس از چیدن ملیله ها تمام سطح قالب با پودر تنکا (پایان آورنده نقطه ذوب لحیم نقره) و گرد لحیم پوشانده شده و طی عمل حرارت دادن ،گرده لحیم را ذوب می نمایند که باعث اتصال پیچ ها می گردد.  قسمت های لحیم کاری شده باید به گونه ایی پرداخت شود که محل های اتصال قابل رویت نباشد . ظرافت و در عین حال تمیزی کار در هنر ملیله بر سطح کیفیت و ارزشمندی محصول تولید شده اثر گذار می باشد.

کیفیت محصولات ملیله به ریز و درشت کار شدن مفتول بستگی دارد که نتیجه دقت و زمان بیشتر هنرمند است . نوع آبکاری برقی و دستی در مقاوم بودن محصولات در برابر رطوبت و نور مستقیم خورشید تاثیر مستقیم دارد.

 

معرفی ملیله کاری اصفهان |فروشگاه اینترنتی ملیله |مراحل ساخت